چند نوع برنج گیلان دارد

چند نوع برنج گیلان دارد

برنج شمال : ارقام برنج گیلان حدود ۱۰۰ گونه است و آن‌ها را برحسب بلندی و کوتاهی به سه دسته طبقه‌بندی می‌کنند، گروه دانه بلند که عمدتا معروف به «صدری»، گروه دانه متوسط که به «بی‌نام» معروف‌اند و گروه دانه کوتاه از گونه «چمپا» هستند. با گذشت قرن‌ها ارقام برنج ایران دچار تغییر و تحول شد و از باقی مانده آن‌ها دقیقا نمی‌توان گفت کدام یک ارقام اولیه هستند. روند این تغییرات از دهه ۴۰ تاکنون شتاب بیشتری گرفته است. امروزه کاشت اکثر ارقام بومی برنج شمال که در گذشته از سطح زیر کشت بالایی برخوردار بودند کم شده و از دسته زراعت گیلانی‌ها حذف شده و از بین رفته است.

برنج گیلانبرنج گیلان


مردم گیلان زمانی سه نوبت از برنج شمال می‌خورند و برخی از آنها همچنان به همین شیوه زندگی می‌کنند. تا چهار، پنج دهه پیش در برخی از شهرهای کوچک و روستاهای گیلان خوردن نان نشانه تنگدستی بود. اگر نانی در خطه گیلان پخته می شد، از آرد برنج بود. اصطلاح نان‌خور در این خطه ناسزا و توهین محسوب می‌شد و به عنوان نفرین به کار می‌رفت.می‌گویند با خوردن نان فقط می‌شود تا آستانه در خانه رفت ولی با خوردن پلو تا خراسان می‌توان رفت. برنج ایرانی برای گیلانی‌ها ارزش بسیاری دارد و در فرهنگ مردم این خطه باورها، ضرب‌المثل‌ها و حکایات فراوانی درباره آن وجود دارد. گفته می‌شود در گیلان ۴۰ گونه پلو و چلو، ۱۸ گونه آش و سوپ، ۲۲ گونه خوراک، ۹ گونه دسر و یک نوع سالاد از برنج تهیه می‌شود.

برنج گیلان

برنج گیلان

از مشتقات برنج گیلان نیز استفاده‌های بسیاری می‌شود. پوست زِبر آن را با گِل رُس قاطی می‌کنند و آن را در گِل‌مالی ساختمان به کار می‌برند. دم کرده آن برای درمان ریزش مو تجویز می‌شود. برای دودی و خشک کردن برنج و ماهی آتش‌اش می‌زنند. کف طویله، در خاک گلدان و باغچه‌ها می‌ریزند تا گل و گیاه از یورش حلزون در امان بمانند. با سوزاندن آن حشره‌ها را هنگام شب از خانه می‌راند. پوست نرم برنج گیلان را به دام‌های لاغر می‌دهند تا قوی شوند.
با ساقه برنج (کولوش) شیروانی خانه، انبار و طویله را می‌پوشانند. از آن ریسمان، آویزه و زیر دیگی می‌بافند. از آویزه برای نگهداری ظروف غذا، هندوانه و کدو استفاده می‌شود و زیردیگی را زیر ظرف برنج و خورشت داغ می‌گذارند. دانه‌های شکسته برنج را آرد می‌کنند و با آن چند گونه نان برنجی، فرنی، حلوا و شیرینی درست می‌کنند. برنج ایرانی در انواع مختلف برنج طارم ، برنج هاشمی ، برنج شیرودی و برنج علی کاظمی و… در بازار برای فروش وجود دارد. همچنین در فروشگاه برنج سفره  و  اینستاگرام می توانید مرغوبترین برنج ایرانی را خریداری فرمایید.

برنج گیلان

در استان گیلان برخلاف استان های همجوار خود از برنج های کم محصول و طبع گرم بیشتر استفاده میشود
برنج های کم محصول در گیلان معمولا برنج گیلان با کیفیتی هستند که اکثرا کشف شده هستند یعنی بدون هیچ دخالتی در ژن آن ها در طبیعت پیدا شده اند
مانند برنج هاشمی که توسط کشاورزی به نام آقای هاشمی زاده کشف و پیدا شده اند که با اسم این کشاورز عزیز این برنج نام گذاری شده است

البته اینم باید گفت در بعضی از مناظق استان گیلان کشت برنج های پر محصول نظیر فجر و شیرودی هم کشت و برداشت میشود منتهی کشت این دسته از برنج ها که پرمحصول هم هستند به ندرت در این استان دیده میشود

آنچه که بیشتر نظر مشتریان در رابطه با برنج گیلان جذب کرده است، برنج صدری و هاشمی میباشد، که هر دو از پرطرفدارترین برنج های این استان میباشند که از عطر و طعم خوبی برخوردار هستند
اما اسم و رسم برنج هاشمی نسبت به صدری پرآوازه تر است بطوری که اگر از یک فرد عادی سوالی در مورد برنج شمال مطرح کنید بی شک در جواب از برنج هاشمی خواهید شنید.

دیدگاه‌ها 0

*
*

×

گروه پشتیبانی

×